Drzwi otwarte szkoły 13 kwietnia 2024 r.         

JĘZYKI OBCE W PRAKTYCE

(galeria)

    Uczniowie klas I AT (15.01.3014 r.) oraz I TE (17.01.2014 r.) na lekcjach języka niemieckiego połączyli teorię z praktyką i zrealizowali zajęcia metodą projektu.

    Zagadnienie programowe "produkty spożywcze" opracowali najpierw w formie notatki zawierającej bazę danych - czyli słownictwo w wersji dwujęzycznej oraz przetłumaczyli kilka przydatnych zwrotów i wyrażeń niezbędnych do komunikacji. Następnie z produktów spożywczych wykonali kilka potraw, które podaję się na śniadanie w Polsce i w Niemczech. Dominowały kanapki, różnorodne sałatki warzywne i owocowe oraz napoje. Trzeba przyznać, że nasza młodzież wykazała się dużą wiedzą, umiejętnościami kulinarnymi oraz pomysłowością. Jak przyznają sami uczniowie, takie zajęcia pozwalają zupełnie w inny sposób przyswoić nowy materiał oraz zastosować go w praktyce :)

nk