Drzwi otwarte szkoły 13 kwietnia 2024 r.         

Wycieczka dydaktyczna do Rytla

Uczniowie klasy drugiej technikum agrobiznesu zwiedzili 9 maja 2018 r. hodowlę owiec w Rytlu. Uczniowie zapoznali się z budową owczarni, sposobami żywienia i z mięsnym użytkowaniem owiec. Zostały omówione walory prozdrowotne produktów pochodzących od owiec, zapobieganie chorobom i ekologiczna hodowla owiec.
W województwie kujawsko-pomorskim hoduje się ok. 9 tysięcy owiec.

Baranina i również jagnięcia są przez naszych rodaków bardzo cenione i ciągle panuje przekonanie, że mięso to ma wyjątkowy smak i walory zdrowotne.  Dziś zwierzęta ubijane są przed ukończeniem 10 miesiąca życia, a mięso z Polski cenione jest na całym świecie.

Niewielu konsumentów wie, jak wysokiej jakości jest to mięso, jak wiele prozdrowotnych posiada walorów. Warto powiedzieć, że u owiec nie występują nowotwory złośliwe, a mięso również jagnięce zalecane jest do częstego spożycia, szczególnie rekonwalescentom po ciężkich chorobach nowotworowych.

nk