Światowy Dzień Gleby na UMK
Dzień Gleby – święto obchodzone 5 grudnia aby uczcić rolę gleby, jako kluczowego komponentu środowiska przyrodniczego warunkującego przetrwanie i dobrobyt ludzkości. Biolodzy z ZSLiA udali się wraz z opiekunem Adą Nowakowską na UMK w Toruniu, by wziąć udział w obchodach Dnia Gleby na Wydziale Nauk o Ziemi. Na początku wysłuchaliśmy interesującego wykładu o dewastacji i degradacji gleb, a następnie udaliśmy się na warsztaty w laboratorium, gdzie oznaczaliśmy kwasowość hydrolityczną różnych próbek gleb. Spędziliśmy ten czas świetnie się bawiąc, a przy tym mieliśmy możliwość doświadczyć i nauczyć się czegoś nowego. Z niecierpliwością czekamy na następne takie warsztaty i wykłady.
PAMIĘTAJMY !
- gleba jest podstawą produkcji rolnej,
- ponad 90% żywności pochodzi z gleby,
- gleba jest jedną z najważniejszych komponentów naturalnych ekosystemów lądowych,
- gleba jest filtrem dla środowiska,
- gleba jest zasobem nieodnawialnym – raz zniszczona nie odnowi się samoczynnie w przeciągu jednego lub nawet kilku pokoleń.